Wat verdient een Verzorgende ig?

By | 31 maart, 2023

Als Verzorgende ig (Individuele Gezondheidszorg) ben je werkzaam in de zorgsector en draag je zorg voor de dagelijkse verzorging van patiënten. Dit kan variëren van het helpen bij het wassen en aankleden tot het toedienen van medicatie en het uitvoeren van verpleegtechnische handelingen. Maar wat verdient een Verzorgende ig eigenlijk in Nederland?

Salaris Verzorgende ig

Het salaris van een Verzorgende ig is afhankelijk van verschillende factoren, zoals werkervaring, opleidingsniveau en werkgever. Over het algemeen verdient een Verzorgende ig tussen de €1.800 en €2.800 bruto per maand op basis van een fulltime dienstverband. Dit komt neer op een uurloon van ongeveer €11 tot €17.

Het salaris van een Verzorgende ig kan ook worden beïnvloed door de CAO (Collectieve Arbeidsovereenkomst) waaronder de werkgever valt. In de zorgsector zijn er verschillende CAO’s van toepassing, zoals de CAO VVT (Verpleeg-, Verzorgingshuizen en Thuiszorg) en de CAO Ziekenhuizen. Deze CAO’s hebben allemaal hun eigen salarisschalen en arbeidsvoorwaarden.

Werkzaamheden Verzorgende ig

Als Verzorgende ig ben je verantwoordelijk voor de dagelijkse verzorging van patiënten. Dit kan variëren van het helpen bij het wassen en aankleden tot het toedienen van medicatie en het uitvoeren van verpleegtechnische handelingen. Daarnaast ben je als Verzorgende ig ook verantwoordelijk voor het observeren van de gezondheidstoestand van de patiënt en het rapporteren van eventuele veranderingen aan de verpleegkundige of arts.

Verzorgende ig’s werken vaak in verpleeg- en verzorgingshuizen, thuiszorgorganisaties en ziekenhuizen. Het werk kan zowel overdag als ’s avonds en in het weekend plaatsvinden, omdat patiënten 24 uur per dag zorg nodig hebben.

Opleiding Verzorgende ig

Om als Verzorgende ig aan de slag te gaan, dien je een opleiding te volgen op MBO-niveau. Deze opleiding duurt gemiddeld drie jaar en bestaat uit zowel theoretische als praktische vakken. Tijdens de opleiding leer je onder andere hoe je patiënten moet verzorgen, hoe je medicatie moet toedienen en hoe je verpleegtechnische handelingen moet uitvoeren.

Na het behalen van je diploma kun je aan de slag als Verzorgende ig. Het is ook mogelijk om door te groeien naar een functie als Verpleegkundige door een vervolgopleiding te volgen.

Conclusie

Een Verzorgende ig verdient in Nederland tussen de €1.800 en €2.800 bruto per maand op basis van een fulltime dienstverband. Het salaris kan worden beïnvloed door verschillende factoren, zoals werkervaring, opleidingsniveau en CAO. Als Verzorgende ig ben je verantwoordelijk voor de dagelijkse verzorging van patiënten en werk je vaak in verpleeg- en verzorgingshuizen, thuiszorgorganisaties en ziekenhuizen. Om als Verzorgende ig aan de slag te gaan, dien je een opleiding te volgen op MBO-niveau.

Category: V