Wat verdient een Tingieter?

By | 31 maart, 2023

Een Tingieter is een ambachtsman die zich bezighoudt met het gieten van metalen voorwerpen, zoals sieraden, beeldjes en gebruiksvoorwerpen. Het is een beroep dat al eeuwenlang bestaat en nog steeds wordt uitgeoefend. Maar wat verdient een Tingieter eigenlijk in Nederland?

Werkzaamheden van een Tingieter

Een Tingieter werkt voornamelijk met metalen zoals brons, koper en zilver. Hij of zij maakt gebruik van verschillende technieken om deze metalen te smelten en te gieten in de gewenste vorm. Dit kan bijvoorbeeld door middel van het verloren-was-proces, waarbij een wasmodel wordt gemaakt dat vervolgens wordt omhuld met een keramische massa. Na het uitharden wordt het wasmodel verbrand en blijft er een holle vorm over waarin het metaal kan worden gegoten.

Naast het gieten van metalen voorwerpen, houdt een Tingieter zich ook bezig met het afwerken en polijsten van deze voorwerpen. Dit gebeurt vaak met de hand, waardoor het een zeer arbeidsintensief beroep is.

Verdiensten van een Tingieter

Het salaris van een Tingieter kan sterk variëren, afhankelijk van verschillende factoren. Zo speelt de ervaring van de Tingieter een belangrijke rol, net als de grootte en complexiteit van de opdrachten die hij of zij krijgt. Ook kan het type metaal dat wordt gebruikt invloed hebben op het salaris.

Over het algemeen verdient een Tingieter in Nederland tussen de €1.500 en €3.000 bruto per maand. Dit is echter een gemiddelde en er zijn Tingieters die meer of minder verdienen dan dit bedrag. Zo kan een ervaren Tingieter die gespecialiseerd is in het gieten van grote bronzen beelden een hoger salaris verdienen dan een beginnende Tingieter die voornamelijk kleine sieraden maakt.

Het is belangrijk om te benadrukken dat het beroep van Tingieter niet alleen om het salaris draait. Veel Tingieters zijn gepassioneerd over hun vak en vinden het belangrijker om mooie en unieke voorwerpen te maken dan om veel geld te verdienen. Daarnaast kan het werken als Tingieter ook veel voldoening geven, omdat je als ambachtsman iets creëert dat nog jarenlang kan worden bewonderd.

Conclusie

Een Tingieter is een ambachtsman die zich bezighoudt met het gieten van metalen voorwerpen. Het is een beroep dat al eeuwenlang bestaat en nog steeds wordt uitgeoefend. Het salaris van een Tingieter kan sterk variëren, afhankelijk van verschillende factoren zoals ervaring, opdrachten en type metaal. Over het algemeen verdient een Tingieter in Nederland tussen de €1.500 en €3.000 bruto per maand. Het is echter belangrijk om te benadrukken dat het beroep van Tingieter niet alleen om het salaris draait, maar ook om de passie voor het vak en de voldoening van het creëren van mooie en unieke voorwerpen.

Category: T