Wat verdient een Technisch tekenaar?

By | 31 maart, 2023

Als je geïnteresseerd bent in techniek en graag werkt met computers, dan is het beroep van Technisch tekenaar misschien wel iets voor jou. Maar wat verdient een Technisch tekenaar eigenlijk in Nederland? In dit artikel geven we antwoord op deze vraag en vertellen we je meer over de werkzaamheden van een Technisch tekenaar.

Werkzaamheden van een Technisch tekenaar

Een Technisch tekenaar is verantwoordelijk voor het maken van technische tekeningen en ontwerpen. Dit kan bijvoorbeeld gaan om bouwtekeningen, machineonderdelen of elektrische schema’s. De tekeningen worden gemaakt met behulp van speciale software, zoals AutoCAD of SolidWorks.

Naast het maken van tekeningen, houdt een Technisch tekenaar zich ook bezig met het controleren en aanpassen van bestaande tekeningen. Daarnaast overlegt hij of zij regelmatig met andere technici, zoals engineers en projectleiders, om ervoor te zorgen dat de tekeningen voldoen aan de gestelde eisen en specificaties.

Wat verdient een Technisch tekenaar?

Het salaris van een Technisch tekenaar is afhankelijk van verschillende factoren, zoals ervaring, opleidingsniveau en werkgever. Over het algemeen verdient een Technisch tekenaar tussen de €2.000 en €3.500 bruto per maand.

Een beginnend Technisch tekenaar verdient gemiddeld zo’n €2.000 bruto per maand. Naarmate je meer ervaring opdoet, kan je salaris oplopen tot €3.500 bruto per maand. Dit is echter wel afhankelijk van de sector waarin je werkt en het bedrijf waarvoor je werkt.

Zo verdient een Technisch tekenaar in de bouwsector gemiddeld meer dan een Technisch tekenaar in de machinebouw. Ook kan het salaris verschillen per regio. In de Randstad verdient een Technisch tekenaar over het algemeen meer dan in andere delen van Nederland.

Opleiding tot Technisch tekenaar

Om aan de slag te kunnen als Technisch tekenaar, heb je minimaal een MBO-diploma nodig in de richting van techniek of bouwkunde. Daarnaast is het belangrijk dat je ervaring hebt met tekenprogramma’s zoals AutoCAD of SolidWorks.

Wil je je verder ontwikkelen als Technisch tekenaar, dan kan je ervoor kiezen om een HBO-opleiding te volgen in de richting van werktuigbouwkunde of bouwkunde. Met een HBO-diploma kan je doorgroeien naar een functie als bijvoorbeeld engineer of projectleider.

Conclusie

Een Technisch tekenaar verdient gemiddeld tussen de €2.000 en €3.500 bruto per maand. Dit is afhankelijk van verschillende factoren, zoals ervaring, opleidingsniveau en werkgever. Als Technisch tekenaar ben je verantwoordelijk voor het maken van technische tekeningen en ontwerpen, en houd je je bezig met het controleren en aanpassen van bestaande tekeningen. Om aan de slag te kunnen als Technisch tekenaar heb je minimaal een MBO-diploma nodig in de richting van techniek of bouwkunde. Wil je je verder ontwikkelen, dan kan je ervoor kiezen om een HBO-opleiding te volgen.

Category: T