Wat verdient een Stuurman?

By | 31 maart, 2023

Als je geïnteresseerd bent in een carrière als stuurman, dan vraag je je waarschijnlijk af wat het salaris is dat je kunt verwachten. Het salaris van een stuurman kan variëren afhankelijk van verschillende factoren, zoals de sector waarin je werkt, de grootte van het schip en je ervaring. In dit artikel zullen we kijken naar het gemiddelde salaris van een stuurman in Nederland en wat voor werkzaamheden er bij het beroep komen kijken.

Wat doet een stuurman?

Een stuurman is verantwoordelijk voor het navigeren van een schip. Dit omvat het besturen van het schip, het bepalen van de koers en het vermijden van obstakels. Daarnaast is de stuurman verantwoordelijk voor het onderhoud van het schip en het toezicht houden op de bemanning. Een stuurman moet ook op de hoogte zijn van de wet- en regelgeving met betrekking tot de scheepvaart en de veiligheidsprocedures.

Wat verdient een stuurman in Nederland?

Het salaris van een stuurman kan variëren afhankelijk van verschillende factoren, zoals de sector waarin je werkt, de grootte van het schip en je ervaring. Over het algemeen verdient een stuurman in Nederland tussen de €2.500 en €4.500 per maand. Dit salaris is exclusief toeslagen en vergoedingen voor bijvoorbeeld overuren en onregelmatige diensten.

Het salaris van een stuurman kan ook variëren afhankelijk van de sector waarin je werkt. Zo verdienen stuurmannen in de offshore sector over het algemeen meer dan stuurmannen die werken op binnenvaartschepen. Ook de grootte van het schip kan van invloed zijn op het salaris. Stuurmannen die werken op grote schepen verdienen over het algemeen meer dan stuurmannen die werken op kleinere schepen.

Andere vergoedingen en toeslagen

Naast het basis salaris kunnen stuurmannen ook recht hebben op verschillende toeslagen en vergoedingen. Zo hebben stuurmannen recht op vergoedingen voor overuren en onregelmatige diensten. Ook hebben stuurmannen recht op vergoedingen voor verblijfskosten en reiskosten. Deze vergoedingen kunnen het salaris van een stuurman aanzienlijk verhogen.

Ervaring en opleiding

Het salaris van een stuurman kan ook variëren afhankelijk van je ervaring en opleiding. Stuurmannen met meer ervaring verdienen over het algemeen meer dan stuurmannen die net beginnen. Ook kan het volgen van een opleiding tot stuurman je salaris verhogen. Een opleiding tot stuurman duurt over het algemeen 3 tot 4 jaar en kan worden gevolgd bij verschillende maritieme opleidingsinstituten.

Conclusie

Het salaris van een stuurman kan variëren afhankelijk van verschillende factoren, zoals de sector waarin je werkt, de grootte van het schip en je ervaring. Over het algemeen verdient een stuurman in Nederland tussen de €2.500 en €4.500 per maand. Dit salaris is exclusief toeslagen en vergoedingen voor bijvoorbeeld overuren en onregelmatige diensten. Naast het basis salaris hebben stuurmannen ook recht op verschillende toeslagen en vergoedingen. Het volgen van een opleiding tot stuurman kan je salaris verhogen en je kansen op een baan vergroten.

Category: S