Wat verdient een Stratenmaker?

By | 31 maart, 2023

Een stratenmaker is een vakman die zich bezighoudt met het aanleggen en onderhouden van bestratingen. Dit kan variëren van het leggen van een terras in een achtertuin tot het aanleggen van een complete straat. Het werk van een stratenmaker is fysiek zwaar en vereist veel precisie en vakmanschap. Maar wat verdient een stratenmaker eigenlijk in Nederland?

Salaris van een Stratenmaker

Het salaris van een stratenmaker is afhankelijk van verschillende factoren, zoals ervaring, opleiding en werkgever. Over het algemeen verdient een stratenmaker tussen de €1.800 en €2.800 bruto per maand. Dit komt neer op een gemiddeld uurloon van €12 tot €18. Het salaris kan echter ook hoger uitvallen, bijvoorbeeld als de stratenmaker in dienst is bij een groot bouwbedrijf of als hij of zij gespecialiseerd is in een bepaald type bestrating.

Daarnaast kan het salaris van een stratenmaker ook worden beïnvloed door secundaire arbeidsvoorwaarden, zoals vakantiegeld, pensioenregelingen en reiskostenvergoedingen. Het is daarom belangrijk om bij het solliciteren naar een baan als stratenmaker goed te kijken naar de totale arbeidsvoorwaarden.

Werkzaamheden van een Stratenmaker

Een stratenmaker voert verschillende werkzaamheden uit, afhankelijk van het project waar hij of zij aan werkt. Enkele voorbeelden van werkzaamheden zijn:

  • Het uitzetten van het te bestraten gebied
  • Het op maat maken van stenen en tegels
  • Het aanleggen van funderingen en afwateringssystemen
  • Het leggen van stenen en tegels in verschillende patronen
  • Het afwerken van de bestrating met voegzand of voegmortel
  • Het onderhouden en repareren van bestaande bestratingen

Naast deze werkzaamheden is een stratenmaker ook verantwoordelijk voor het naleven van de veiligheidsvoorschriften en het zorgen voor een nette en veilige werkplek. Het werk van een stratenmaker is dus niet alleen fysiek zwaar, maar ook erg verantwoordelijk.

Opleiding en ervaring

Om als stratenmaker aan de slag te gaan, is geen specifieke opleiding vereist. Wel is het belangrijk dat je beschikt over een goede fysieke conditie en dat je nauwkeurig kunt werken. Veel stratenmakers leren het vak dan ook in de praktijk, door bijvoorbeeld als leerling aan de slag te gaan bij een ervaren stratenmaker.

Er zijn echter ook opleidingen en cursussen die je kunt volgen om je kennis en vaardigheden als stratenmaker te vergroten. Zo kun je bijvoorbeeld een mbo-opleiding volgen in de richting van bouw of infrastructuur. Daarnaast zijn er verschillende cursussen beschikbaar op het gebied van bestratingstechnieken en veiligheid op de werkplek.

Ervaring speelt ook een belangrijke rol bij het salaris van een stratenmaker. Hoe meer ervaring je hebt, hoe hoger je salaris over het algemeen zal zijn. Daarnaast kun je met meer ervaring ook doorgroeien naar een leidinggevende functie, waarbij je verantwoordelijk bent voor het aansturen van een team van stratenmakers.

Conclusie

Een stratenmaker verdient in Nederland gemiddeld tussen de €1.800 en €2.800 bruto per maand. Het salaris kan echter hoger uitvallen, afhankelijk van ervaring, opleiding en werkgever. Het werk van een stratenmaker is fysiek zwaar en vereist veel precisie en vakmanschap. Er zijn geen specifieke opleidingseisen voor het beroep, maar het volgen van een opleiding of cursus kan wel helpen om je kennis en vaardigheden te vergroten. Ervaring speelt ook een belangrijke rol bij het salaris en de doorgroeimogelijkheden als stratenmaker.

Category: S