Wat verdient een Sluiswachter?

By | 31 maart, 2023

Een sluiswachter is verantwoordelijk voor het bedienen van sluizen en bruggen. Dit beroep is van groot belang voor de scheepvaart en het verkeer op het water. Maar wat verdient een sluiswachter eigenlijk in Nederland? In dit artikel gaan we dieper in op de salarissen van sluiswachters en de werkzaamheden die bij dit beroep komen kijken.

Werkzaamheden van een sluiswachter

Een sluiswachter is verantwoordelijk voor het bedienen van sluizen en bruggen. Dit betekent dat hij of zij ervoor zorgt dat schepen veilig door de sluizen en onder de bruggen kunnen varen. De sluiswachter opent en sluit de sluizen en bruggen op het juiste moment en zorgt ervoor dat het verkeer op het water soepel verloopt. Daarnaast houdt de sluiswachter toezicht op het verkeer op het water en grijpt in wanneer dat nodig is.

Naast het bedienen van sluizen en bruggen, voert de sluiswachter ook onderhoudswerkzaamheden uit aan de sluizen en bruggen. Dit kan bijvoorbeeld het smeren van onderdelen zijn of het vervangen van kapotte onderdelen. Ook houdt de sluiswachter de omgeving van de sluizen en bruggen schoon en netjes.

Salaris van een sluiswachter

Het salaris van een sluiswachter is afhankelijk van verschillende factoren, zoals de werkervaring, het opleidingsniveau en de werkgever. Over het algemeen verdient een sluiswachter tussen de €1.800 en €2.500 bruto per maand. Dit salaris is gebaseerd op een fulltime dienstverband van 36 uur per week.

Daarnaast zijn er nog een aantal secundaire arbeidsvoorwaarden waar een sluiswachter recht op heeft. Zo krijgt een sluiswachter vaak een reiskostenvergoeding en een eindejaarsuitkering. Ook zijn er mogelijkheden om door te groeien binnen het beroep en zo een hoger salaris te verdienen.

Opleiding tot sluiswachter

Om sluiswachter te worden is geen specifieke opleiding vereist. Wel is het belangrijk dat de sluiswachter beschikt over technisch inzicht en goede communicatieve vaardigheden. Daarnaast is het belangrijk dat de sluiswachter stressbestendig is en goed kan samenwerken.

Er zijn verschillende opleidingen die relevant zijn voor het beroep van sluiswachter, zoals een opleiding tot technicus of een opleiding tot verkeersleider. Ook zijn er specifieke cursussen en trainingen die gericht zijn op het bedienen van sluizen en bruggen.

Conclusie

Een sluiswachter is verantwoordelijk voor het bedienen van sluizen en bruggen en zorgt ervoor dat het verkeer op het water soepel verloopt. Het salaris van een sluiswachter ligt tussen de €1.800 en €2.500 bruto per maand en is afhankelijk van verschillende factoren. Om sluiswachter te worden is geen specifieke opleiding vereist, maar is het wel belangrijk dat de sluiswachter beschikt over technisch inzicht en goede communicatieve vaardigheden.

Category: S