Wat verdient een Loodgieter?

By | 31 maart, 2023

Als je op zoek bent naar een beroep waarbij je goed kunt verdienen, dan is loodgieter misschien wel iets voor jou. Maar hoeveel verdient een loodgieter eigenlijk per maand in Nederland? In dit artikel gaan we dieper in op de verdiensten van een loodgieter en wat voor werkzaamheden er bij dit beroep komen kijken.

Wat doet een loodgieter?

Een loodgieter is een vakman die zich bezighoudt met het aanleggen, onderhouden en repareren van waterleidingen, gasleidingen, rioleringen en verwarmingsinstallaties. Dit kan zowel bij particulieren als bij bedrijven zijn. Een loodgieter werkt vaak zelfstandig, maar kan ook in dienst zijn bij een installatiebedrijf.

De werkzaamheden van een loodgieter zijn zeer divers. Zo kan een loodgieter bijvoorbeeld een lekkage opsporen en repareren, een cv-ketel installeren of onderhouden, een badkamer of keuken installeren en een dakgoot repareren. Het is dus een beroep waarbij je veel verschillende taken hebt en waarbij je veel afwisseling hebt in je werkzaamheden.

Wat verdient een loodgieter per maand in Nederland?

Het salaris van een loodgieter is afhankelijk van verschillende factoren, zoals de werkervaring, het opleidingsniveau en de regio waarin je werkt. Over het algemeen verdient een loodgieter in Nederland tussen de €2.000 en €3.500 bruto per maand. Dit is exclusief eventuele toeslagen, zoals overwerk of onregelmatigheidstoeslag.

Als je net begint als loodgieter, kun je rekenen op een salaris van ongeveer €2.000 bruto per maand. Naarmate je meer ervaring opdoet en jezelf verder ontwikkelt, kun je doorgroeien naar een hoger salaris. Zo verdient een ervaren loodgieter met meer dan tien jaar werkervaring gemiddeld €3.500 bruto per maand.

Het is ook mogelijk om als zelfstandig loodgieter te werken. In dat geval bepaal je zelf je tarieven en kun je dus meer verdienen dan wanneer je in loondienst werkt. Het nadeel hiervan is wel dat je zelf verantwoordelijk bent voor het vinden van opdrachten en het regelen van je administratie.

Welke opleiding heb je nodig om loodgieter te worden?

Om loodgieter te worden, heb je minimaal een mbo-diploma niveau 2 nodig. Dit kun je behalen door een opleiding tot installatiemonteur te volgen. Tijdens deze opleiding leer je alles over het aanleggen en onderhouden van waterleidingen, gasleidingen, rioleringen en verwarmingsinstallaties.

Als je verder wilt groeien in het vak, kun je ervoor kiezen om een opleiding op niveau 3 of 4 te volgen. Hierbij kun je denken aan de opleidingen tot eerste monteur installatietechniek of technicus engineering installatietechniek. Met deze opleidingen kun je doorgroeien naar een leidinggevende functie of jezelf specialiseren in een bepaald vakgebied, zoals duurzame energie.

Conclusie

Een loodgieter is een vakman die zich bezighoudt met het aanleggen, onderhouden en repareren van waterleidingen, gasleidingen, rioleringen en verwarmingsinstallaties. Het is een beroep waarbij je veel afwisseling hebt in je werkzaamheden en waarbij je goed kunt verdienen. Het salaris van een loodgieter is afhankelijk van verschillende factoren, zoals de werkervaring, het opleidingsniveau en de regio waarin je werkt. Over het algemeen verdient een loodgieter in Nederland tussen de €2.000 en €3.500 bruto per maand. Om loodgieter te worden, heb je minimaal een mbo-diploma niveau 2 nodig.

Category: L