Wat verdient een Kunstenaar?

By | 31 maart, 2023

Als je aan een kunstenaar denkt, denk je misschien aan een creatief persoon die de hele dag bezig is met schilderen, beeldhouwen of andere vormen van kunst. Maar wat verdient een kunstenaar eigenlijk? En hoeveel verdient een kunstenaar per maand in Nederland? In dit artikel gaan we dieper in op deze vragen en geven we je een idee van wat je kunt verwachten als je als kunstenaar aan de slag gaat.

Wat doet een kunstenaar?

Een kunstenaar is iemand die zich bezighoudt met het maken van kunst. Dit kan van alles zijn, van schilderijen en beeldhouwwerken tot fotografie en digitale kunst. Kunstenaars hebben vaak een unieke visie en proberen deze visie uit te drukken in hun werk. Dit kan betekenen dat ze experimenteren met verschillende materialen en technieken om hun ideeën tot leven te brengen.

Naast het maken van kunst, zijn er ook andere werkzaamheden die bij het beroep van kunstenaar komen kijken. Zo moeten kunstenaars hun werk promoten en verkopen, bijvoorbeeld door deel te nemen aan tentoonstellingen en kunstbeurzen. Ook moeten ze hun financiën beheren en hun belastingen op tijd betalen. Daarnaast moeten ze vaak netwerken en contacten onderhouden om nieuwe kansen te vinden en hun werk te promoten.

Hoeveel verdient een kunstenaar per maand in Nederland?

Het salaris van een kunstenaar kan sterk variëren, afhankelijk van verschillende factoren. Zo kan het type kunst dat je maakt, je ervaring en je netwerk allemaal van invloed zijn op je inkomen. Over het algemeen verdienen kunstenaars echter niet veel geld en moeten ze vaak meerdere banen hebben om rond te komen.

Volgens het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) verdienden kunstenaars in 2019 gemiddeld € 28.000 per jaar. Dit komt neer op ongeveer € 2.333 per maand. Het gemiddelde inkomen van kunstenaars ligt daarmee lager dan het gemiddelde inkomen van Nederlanders in het algemeen, dat in 2019 € 36.500 per jaar bedroeg.

Het is belangrijk om op te merken dat deze cijfers slechts een gemiddelde zijn en dat het inkomen van een kunstenaar sterk kan variëren. Sommige kunstenaars verdienen veel meer dan het gemiddelde, terwijl anderen nauwelijks genoeg verdienen om van te leven.

Hoe kun je als kunstenaar meer verdienen?

Als kunstenaar kun je op verschillende manieren proberen meer geld te verdienen. Hieronder vind je enkele tips:

– Verkoop je werk: Een van de meest voor de hand liggende manieren om geld te verdienen als kunstenaar is door je werk te verkopen. Dit kan via galerijen, kunstbeurzen of online platforms zoals Etsy en Saatchi Art.

– Geef les: Als je ervaring hebt in een bepaalde kunstvorm, kun je overwegen om les te geven. Dit kan bijvoorbeeld aan een kunstacademie of via privélessen.

– Doe mee aan wedstrijden en beurzen: Door deel te nemen aan wedstrijden en beurzen kun je je werk onder de aandacht brengen en mogelijk prijzengeld winnen.

– Werk samen met andere kunstenaars: Door samen te werken met andere kunstenaars kun je nieuwe kansen creëren en je netwerk uitbreiden.

– Verhuur je werk: Als je niet wilt verkopen, kun je overwegen om je werk te verhuren. Dit kan bijvoorbeeld aan bedrijven die kunstwerken willen gebruiken voor hun kantoren.

Conclusie

Als kunstenaar verdien je over het algemeen niet veel geld. Het gemiddelde inkomen van kunstenaars in Nederland ligt lager dan het gemiddelde inkomen van Nederlanders in het algemeen. Toch zijn er verschillende manieren waarop je als kunstenaar meer geld kunt verdienen, zoals het verkopen van je werk, het geven van les en het deelnemen aan wedstrijden en beurzen. Het is belangrijk om te onthouden dat het beroep van kunstenaar niet alleen draait om geld verdienen, maar vooral om het uitdrukken van je creativiteit en het delen van je visie met anderen.

Category: K