Wat verdient een Kraamverzorger?

By | 31 maart, 2023

Als kraamverzorger ben je verantwoordelijk voor de zorg van moeder en kind in de eerste week na de bevalling. Je ondersteunt bij de verzorging van de baby, geeft advies over borstvoeding en helpt bij het herstel van de moeder. Maar wat verdient een kraamverzorger eigenlijk in Nederland?

Salaris van een kraamverzorger

Het salaris van een kraamverzorger is afhankelijk van verschillende factoren, zoals ervaring, opleiding en werkgever. Over het algemeen verdient een kraamverzorger tussen de €1.800 en €2.800 bruto per maand op basis van een fulltime dienstverband. Dit komt neer op een uurloon van ongeveer €12 tot €18 per uur.

Het salaris van een kraamverzorger kan ook afhankelijk zijn van de regio waarin hij of zij werkt. In sommige regio’s is er meer vraag naar kraamverzorgers en kan het salaris hoger liggen dan in andere regio’s.

Werkzaamheden van een kraamverzorger

Als kraamverzorger ben je verantwoordelijk voor de zorg van moeder en kind in de eerste week na de bevalling. Je ondersteunt bij de verzorging van de baby, geeft advies over borstvoeding en helpt bij het herstel van de moeder. Daarnaast voer je ook huishoudelijke taken uit, zoals het doen van de was en het bereiden van maaltijden.

Een kraamverzorger werkt vaak in wisselende diensten, omdat de bevalling op elk moment kan plaatsvinden. Dit betekent dat je ook ’s avonds en in het weekend kunt werken. Het is belangrijk dat je als kraamverzorger flexibel bent en goed kunt omgaan met onregelmatige werktijden.

Opleiding tot kraamverzorger

Om kraamverzorger te worden, moet je een opleiding volgen. Er zijn verschillende opleidingen op mbo-niveau die opleiden tot kraamverzorger. Tijdens de opleiding leer je alles over de verzorging van moeder en kind in de eerste week na de bevalling. Ook leer je hoe je huishoudelijke taken kunt uitvoeren en hoe je advies kunt geven over borstvoeding.

Na het behalen van je diploma kun je aan de slag als kraamverzorger. Het is belangrijk dat je als kraamverzorger regelmatig bijscholing volgt om op de hoogte te blijven van de laatste ontwikkelingen en richtlijnen.

Werkgevers van kraamverzorgers

Kraamverzorgers werken vaak voor kraamzorgorganisaties. Deze organisaties leveren kraamzorg aan gezinnen die net een baby hebben gekregen. Daarnaast zijn er ook zelfstandige kraamverzorgers die hun diensten aanbieden aan particulieren.

Als kraamverzorger kun je ook werken in een ziekenhuis of geboortecentrum. Hier ben je verantwoordelijk voor de zorg van moeder en kind in de eerste dagen na de bevalling.

Conclusie

Een kraamverzorger verdient tussen de €1.800 en €2.800 bruto per maand op basis van een fulltime dienstverband. Het salaris kan afhankelijk zijn van verschillende factoren, zoals ervaring, opleiding en werkgever. Als kraamverzorger ben je verantwoordelijk voor de zorg van moeder en kind in de eerste week na de bevalling. Je ondersteunt bij de verzorging van de baby, geeft advies over borstvoeding en helpt bij het herstel van de moeder. Daarnaast voer je ook huishoudelijke taken uit. Om kraamverzorger te worden, moet je een opleiding volgen op mbo-niveau. Kraamverzorgers werken vaak voor kraamzorgorganisaties, maar kunnen ook zelfstandig werken of in een ziekenhuis of geboortecentrum werken.

Category: K