Wat verdient een Kraamverzorgende?

By | 31 maart, 2023

Als kraamverzorgende ben je verantwoordelijk voor de zorg en begeleiding van moeder en kind in de eerste dagen na de bevalling. Je ondersteunt bij de verzorging van de baby, geeft advies over borstvoeding en helpt bij het herstel van de moeder. Maar wat verdient een kraamverzorgende eigenlijk in Nederland?

Salaris van een kraamverzorgende

Het salaris van een kraamverzorgende is afhankelijk van verschillende factoren, zoals ervaring, opleiding en werkgever. Gemiddeld verdient een kraamverzorgende in Nederland tussen de €1.800 en €2.500 bruto per maand op basis van een fulltime dienstverband. Dit komt neer op een uurloon van ongeveer €12 tot €16.

Het salaris van een kraamverzorgende kan ook worden beïnvloed door de CAO waar de werkgever onder valt. Zo valt een kraamverzorgende die werkt bij een kraamzorgorganisatie onder de CAO Kraamzorg en verdient zij volgens deze CAO. Een kraamverzorgende die werkt bij een ziekenhuis of thuiszorgorganisatie valt onder een andere CAO en verdient volgens deze CAO.

Werkzaamheden van een kraamverzorgende

Een kraamverzorgende heeft een belangrijke rol in de eerste dagen na de bevalling. Zij ondersteunt de moeder bij de verzorging van de baby en geeft advies over borstvoeding. Daarnaast zorgt zij voor een goede hygiëne en voeding van de baby en houdt zij de gezondheid van moeder en kind in de gaten.

Een kraamverzorgende helpt ook bij het herstel van de moeder na de bevalling. Zij geeft advies over het herstel van het lichaam en ondersteunt bij de dagelijkse activiteiten, zoals douchen en aankleden.

Naast de zorg voor moeder en kind, heeft een kraamverzorgende ook administratieve taken. Zij houdt bijvoorbeeld het kraamzorgdossier bij en rapporteert aan de verloskundige of huisarts.

Opleiding tot kraamverzorgende

Om kraamverzorgende te worden, moet je een opleiding volgen. Er zijn verschillende opleidingen op mbo-niveau die opleiden tot kraamverzorgende, zoals de opleiding Verzorgende IG Kraamzorg of de opleiding Kraamverzorgende. Deze opleidingen duren gemiddeld 1 tot 2 jaar en bestaan uit zowel theoretische als praktische lessen.

Na het behalen van de opleiding tot kraamverzorgende kun je aan de slag bij een kraamzorgorganisatie, ziekenhuis of thuiszorgorganisatie.

Conclusie

Een kraamverzorgende verdient gemiddeld tussen de €1.800 en €2.500 bruto per maand op basis van een fulltime dienstverband. Het salaris kan worden beïnvloed door verschillende factoren, zoals ervaring, opleiding en werkgever. Een kraamverzorgende heeft een belangrijke rol in de eerste dagen na de bevalling en ondersteunt de moeder bij de verzorging van de baby en het herstel van het lichaam. Om kraamverzorgende te worden, moet je een opleiding volgen op mbo-niveau.

Category: K