Wat verdient een Klerk?

By | 31 maart, 2023

Een klerk is een administratief medewerker die verantwoordelijk is voor het bijhouden van administratieve gegevens en het verwerken van documenten. Dit kan variëren van het invoeren van gegevens in een database tot het opstellen van rapporten en het beantwoorden van telefoontjes en e-mails. Maar wat verdient een klerk eigenlijk in Nederland?

Salaris van een Klerk

Het salaris van een klerk kan variëren afhankelijk van verschillende factoren, zoals de sector waarin ze werken, de grootte van het bedrijf en hun ervaringsniveau. Over het algemeen verdient een klerk in Nederland tussen de €1.800 en €2.500 bruto per maand.

Beginnende klerken met weinig ervaring verdienen doorgaans het minimumloon, dat momenteel €1.680 bruto per maand bedraagt. Naarmate ze meer ervaring opdoen en hun vaardigheden verbeteren, kunnen ze echter een hoger salaris verwachten. Klerken met meer dan vijf jaar ervaring kunnen bijvoorbeeld tot €2.500 bruto per maand verdienen.

Daarnaast kan het salaris van een klerk ook worden beïnvloed door secundaire arbeidsvoorwaarden, zoals vakantiegeld, pensioenregelingen en bonussen. Sommige bedrijven bieden bijvoorbeeld een 13e maand of een winstdeling aan, wat het totale salaris van een klerk kan verhogen.

Werkzaamheden van een Klerk

Zoals eerder vermeld, is een klerk verantwoordelijk voor het bijhouden van administratieve gegevens en het verwerken van documenten. Dit omvat een breed scala aan taken, waaronder:

 • Het invoeren van gegevens in een database of spreadsheet
 • Het opstellen van rapporten en presentaties
 • Het beantwoorden van telefoontjes en e-mails
 • Het verwerken van inkomende en uitgaande post
 • Het bijhouden van voorraden en het bestellen van kantoorbenodigdheden
 • Het organiseren van vergaderingen en afspraken

Daarnaast kan een klerk ook verantwoordelijk zijn voor het uitvoeren van specifieke taken, afhankelijk van de sector waarin ze werken. Bijvoorbeeld, een klerk die werkt in de gezondheidszorg kan verantwoordelijk zijn voor het bijhouden van patiëntendossiers en het verwerken van facturen, terwijl een klerk die werkt in de juridische sector kan helpen bij het opstellen van juridische documenten en het bijhouden van juridische dossiers.

Vereiste vaardigheden voor een Klerk

Om succesvol te zijn als klerk, zijn er verschillende vaardigheden en eigenschappen die van belang zijn. Enkele van de belangrijkste vaardigheden zijn:

 • Goede communicatieve vaardigheden
 • Uitstekende organisatorische vaardigheden
 • Goede computervaardigheden
 • Accuratesse en oog voor detail
 • Flexibiliteit en aanpassingsvermogen
 • Teamspeler

Daarnaast kan het nuttig zijn voor klerken om kennis te hebben van specifieke softwareprogramma’s of systemen die worden gebruikt in hun sector. Bijvoorbeeld, klerken die werken in de boekhouding kunnen kennis hebben van boekhoudsoftware zoals Exact of Twinfield.

Conclusie

Over het algemeen verdient een klerk in Nederland tussen de €1.800 en €2.500 bruto per maand, afhankelijk van hun ervaringsniveau en de sector waarin ze werken. Hoewel het salaris van een klerk niet bijzonder hoog is, kan het een goede optie zijn voor mensen die op zoek zijn naar een stabiele en betrouwbare baan met goede secundaire arbeidsvoorwaarden.

Category: K