Wat verdient een Gerechtsdeurwaarder?

By | 31 maart, 2023

Een Gerechtsdeurwaarder is een ambtenaar die belast is met het uitvoeren van gerechtelijke uitspraken en het innen van schulden. Het is een verantwoordelijke en veeleisende baan waarbij de Gerechtsdeurwaarder te maken krijgt met verschillende partijen, zoals schuldeisers, schuldenaren en advocaten. Maar wat verdient een Gerechtsdeurwaarder eigenlijk in Nederland?

Salaris van een Gerechtsdeurwaarder

Het salaris van een Gerechtsdeurwaarder is afhankelijk van verschillende factoren, zoals de ervaring, het aantal jaren in dienst en de grootte van het kantoor waarvoor hij of zij werkt. Gemiddeld verdient een Gerechtsdeurwaarder in Nederland tussen de €3.500 en €5.500 bruto per maand.

Daarnaast kan een Gerechtsdeurwaarder ook nog eens extra verdienen door middel van onkostenvergoedingen, bonussen en winstdelingen. Het is dus mogelijk dat het salaris van een Gerechtsdeurwaarder hoger uitvalt dan het gemiddelde.

Werkzaamheden van een Gerechtsdeurwaarder

Een Gerechtsdeurwaarder heeft een breed takenpakket en is verantwoordelijk voor verschillende werkzaamheden. Hieronder vind je een overzicht van de belangrijkste werkzaamheden van een Gerechtsdeurwaarder:

  • Het betekenen van dagvaardingen en andere gerechtelijke stukken
  • Het innen van openstaande vorderingen
  • Het leggen van beslagen op goederen en bankrekeningen
  • Het uitvoeren van ontruimingen
  • Het opstellen van aktes van constatering
  • Het adviseren van cliënten over juridische zaken

Naast deze werkzaamheden heeft een Gerechtsdeurwaarder ook een belangrijke rol in het voorkomen van schulden. Zo kan een Gerechtsdeurwaarder bijvoorbeeld bemiddelen tussen schuldeisers en schuldenaren om tot een oplossing te komen.

Opleiding tot Gerechtsdeurwaarder

Om Gerechtsdeurwaarder te worden, moet je een universitaire opleiding Rechtsgeleerdheid hebben afgerond en een stage van drie jaar hebben gelopen bij een Gerechtsdeurwaarderskantoor. Na deze stage moet je nog een examen afleggen om beëdigd te worden als Gerechtsdeurwaarder.

Naast de universitaire opleiding en de stage is het ook belangrijk dat je als Gerechtsdeurwaarder over goede communicatieve vaardigheden beschikt. Je moet immers met verschillende partijen kunnen communiceren en bemiddelen om tot een oplossing te komen.

Conclusie

Een Gerechtsdeurwaarder is een belangrijke schakel in het Nederlandse rechtssysteem en heeft een verantwoordelijke en veeleisende baan. Het salaris van een Gerechtsdeurwaarder is afhankelijk van verschillende factoren, maar gemiddeld verdient een Gerechtsdeurwaarder tussen de €3.500 en €5.500 bruto per maand. Naast het salaris is het ook belangrijk dat een Gerechtsdeurwaarder beschikt over goede communicatieve vaardigheden en een universitaire opleiding Rechtsgeleerdheid heeft afgerond en een stage van drie jaar heeft gelopen bij een Gerechtsdeurwaarderskantoor.

Category: G