Wat verdient een Decaan?

By | 31 maart, 2023

Een Decaan is een belangrijke functie binnen het onderwijs. Maar wat verdient een Decaan eigenlijk in Nederland? In dit artikel gaan we dieper in op de salarissen van Decanen en de werkzaamheden die bij deze functie komen kijken.

Wat is een Decaan?

Een Decaan is een persoon die verantwoordelijk is voor het beleid en de organisatie van een bepaalde faculteit of afdeling binnen een onderwijsinstelling. De Decaan is verantwoordelijk voor het ontwikkelen en uitvoeren van het onderwijsbeleid, het aansturen van docenten en medewerkers en het bewaken van de kwaliteit van het onderwijs.

Daarnaast is de Decaan ook verantwoordelijk voor het onderhouden van contacten met externe partijen, zoals bedrijven en andere onderwijsinstellingen. De Decaan speelt dus een belangrijke rol in het onderwijs en heeft veel verantwoordelijkheden.

Wat verdient een Decaan?

Het salaris van een Decaan is afhankelijk van verschillende factoren, zoals de grootte van de onderwijsinstelling, de ervaring van de Decaan en de regio waarin de onderwijsinstelling zich bevindt. Over het algemeen verdient een Decaan tussen de €4.000 en €8.000 bruto per maand.

Het salaris van een Decaan kan ook afhankelijk zijn van de onderwijsinstelling waar hij of zij werkzaam is. Zo verdienen Decanen bij universiteiten over het algemeen meer dan Decanen bij hogescholen. Ook kan het salaris van een Decaan hoger zijn als hij of zij naast de functie van Decaan ook nog andere taken heeft, zoals het geven van onderwijs of het doen van onderzoek.

Werkzaamheden van een Decaan

Zoals eerder genoemd heeft een Decaan veel verantwoordelijkheden binnen een onderwijsinstelling. Hieronder worden de belangrijkste werkzaamheden van een Decaan beschreven:

Ontwikkelen en uitvoeren van het onderwijsbeleid

Een van de belangrijkste taken van een Decaan is het ontwikkelen en uitvoeren van het onderwijsbeleid. De Decaan bepaalt welke vakken er worden aangeboden, hoe het onderwijs wordt georganiseerd en welke eisen er worden gesteld aan studenten.

Aansturen van docenten en medewerkers

Een Decaan is ook verantwoordelijk voor het aansturen van docenten en medewerkers. De Decaan zorgt ervoor dat docenten en medewerkers hun werk goed kunnen uitvoeren en dat ze zich kunnen blijven ontwikkelen.

Bewaken van de kwaliteit van het onderwijs

Een Decaan is verantwoordelijk voor het bewaken van de kwaliteit van het onderwijs. De Decaan zorgt ervoor dat het onderwijs voldoet aan de gestelde eisen en dat de kwaliteit van het onderwijs hoog blijft.

Onderhouden van contacten met externe partijen

Een Decaan onderhoudt ook contacten met externe partijen, zoals bedrijven en andere onderwijsinstellingen. De Decaan zorgt ervoor dat de onderwijsinstelling goed samenwerkt met deze partijen en dat er voldoende mogelijkheden zijn voor studenten om stage te lopen of af te studeren bij deze partijen.

Conclusie

Een Decaan is een belangrijke functie binnen het onderwijs. Het salaris van een Decaan is afhankelijk van verschillende factoren, zoals de grootte van de onderwijsinstelling, de ervaring van de Decaan en de regio waarin de onderwijsinstelling zich bevindt. Over het algemeen verdient een Decaan tussen de €4.000 en €8.000 bruto per maand.

De werkzaamheden van een Decaan zijn divers en omvatten onder andere het ontwikkelen en uitvoeren van het onderwijsbeleid, het aansturen van docenten en medewerkers, het bewaken van de kwaliteit van het onderwijs en het onderhouden van contacten met externe partijen.

Category: D