Wat verdient een Boswachter?

By | 31 maart, 2023

Als je van de natuur houdt en graag buiten bent, dan is het beroep van boswachter misschien wel iets voor jou. Maar wat verdient een boswachter eigenlijk in Nederland? In dit artikel geven we antwoord op deze vraag en vertellen we je meer over de werkzaamheden van een boswachter.

Werkzaamheden van een boswachter

Een boswachter is verantwoordelijk voor het beheer en onderhoud van natuurgebieden. Dit kan variëren van bossen en heidevelden tot duinen en moerassen. De werkzaamheden van een boswachter zijn dan ook erg divers. Zo houdt een boswachter zich bezig met het controleren van de flora en fauna in het gebied, het onderhouden van wandelpaden en fietsroutes, het organiseren van excursies en het toezicht houden op bezoekers.

Daarnaast is een boswachter ook verantwoordelijk voor het handhaven van de regels in het natuurgebied. Zo moet hij of zij ervoor zorgen dat bezoekers zich aan de regels houden, zoals het niet betreden van afgesloten gebieden en het niet achterlaten van afval.

Wat verdient een boswachter?

Het salaris van een boswachter is afhankelijk van verschillende factoren, zoals de werkervaring, het opleidingsniveau en de werkgever. Over het algemeen verdient een boswachter tussen de €1.800 en €3.500 bruto per maand. Dit komt neer op een netto salaris van ongeveer €1.400 tot €2.700 per maand.

Het salaris van een boswachter kan ook worden beïnvloed door de CAO waaronder hij of zij valt. Zo valt een boswachter die in dienst is bij Staatsbosbeheer onder de CAO Rijk, terwijl een boswachter die in dienst is bij een gemeente onder de CAO Gemeenten valt.

Naast het salaris ontvangt een boswachter ook secundaire arbeidsvoorwaarden, zoals vakantiegeld, een eindejaarsuitkering en een pensioenregeling. Ook kan een boswachter gebruik maken van een leaseauto en krijgt hij of zij vaak een vergoeding voor reiskosten.

Opleiding tot boswachter

Om boswachter te worden is een opleiding op MBO- of HBO-niveau vereist. Er zijn verschillende opleidingen die opleiden tot boswachter, zoals de MBO-opleiding Bos- en Natuurbeheer en de HBO-opleiding Bos- en Natuurbeheer of Bos- en Natuurbeleid. Tijdens deze opleidingen leer je alles over het beheer en onderhoud van natuurgebieden en krijg je vakken als ecologie, bosbouw en landschapsbeheer.

Naast een opleiding is werkervaring ook belangrijk om als boswachter aan de slag te kunnen. Vaak beginnen boswachters als assistent-boswachter en groeien ze door naar de functie van boswachter.

Conclusie

Een boswachter is verantwoordelijk voor het beheer en onderhoud van natuurgebieden en houdt zich bezig met diverse werkzaamheden, zoals het controleren van de flora en fauna, het onderhouden van wandelpaden en fietsroutes en het toezicht houden op bezoekers. Het salaris van een boswachter is afhankelijk van verschillende factoren en varieert tussen de €1.800 en €3.500 bruto per maand. Om boswachter te worden is een opleiding op MBO- of HBO-niveau vereist en werkervaring is ook belangrijk.

Category: B