Wat verdient een Banketbakker?

By | 31 maart, 2023

Als je van bakken houdt en graag creatief bezig bent, dan is het beroep van banketbakker misschien wel iets voor jou. Maar wat verdient een banketbakker eigenlijk in Nederland? In dit artikel geven we antwoord op deze vraag en vertellen we je meer over de werkzaamheden van een banketbakker.

Werkzaamheden van een banketbakker

Een banketbakker is verantwoordelijk voor het maken van allerlei soorten gebak, taarten, cakes en andere zoete lekkernijen. Dit kan variëren van kleine gebakjes tot grote bruidstaarten. Een banketbakker werkt vaak in een bakkerij, patisserie of banketbakkerij en heeft daarbij verschillende taken. Zo moet een banketbakker:

– recepten bedenken en uitwerken
– ingrediënten afwegen en mengen
– deeg kneden en uitrollen
– gebakjes en taarten bakken
– vullingen en glazuren maken
– decoraties aanbrengen
– de winkelvoorraad bijhouden
– klanten adviseren en bedienen

Een banketbakker werkt vaak in een team en heeft daarbij ook contact met andere afdelingen, zoals de verkoopafdeling en de administratie.

Wat verdient een banketbakker?

Het salaris van een banketbakker kan variëren afhankelijk van verschillende factoren, zoals de werkervaring, het opleidingsniveau en de werkgever. Over het algemeen verdient een banketbakker tussen de €1.800 en €2.500 bruto per maand bij een fulltime dienstverband. Dit komt neer op een uurloon van ongeveer €10 tot €15 per uur.

Een banketbakker kan ook extra verdienen door overuren te maken of door het werken op feestdagen of in het weekend. Daarnaast kan een banketbakker ook profiteren van secundaire arbeidsvoorwaarden, zoals vakantiegeld, een pensioenregeling en een reiskostenvergoeding.

Opleiding tot banketbakker

Om banketbakker te worden, is het belangrijk om een opleiding te volgen. Er zijn verschillende opleidingen op mbo-niveau die opleiden tot banketbakker, zoals de opleiding Banketbakker op niveau 2 of de opleiding Zelfstandig werkend banketbakker op niveau 3. Deze opleidingen duren gemiddeld 2 tot 3 jaar en bestaan uit een combinatie van theorie en praktijk.

Na het afronden van de opleiding kan een banketbakker aan de slag bij een bakkerij, patisserie of banketbakkerij. Het is ook mogelijk om als zelfstandig ondernemer aan de slag te gaan en bijvoorbeeld een eigen bakkerij te starten.

Conclusie

Een banketbakker verdient gemiddeld tussen de €1.800 en €2.500 bruto per maand bij een fulltime dienstverband. Het salaris kan variëren afhankelijk van verschillende factoren, zoals de werkervaring, het opleidingsniveau en de werkgever. Een banketbakker heeft verschillende taken, zoals het maken van gebakjes en taarten, het bedenken van recepten en het adviseren van klanten. Om banketbakker te worden, is het belangrijk om een opleiding te volgen op mbo-niveau.

Category: B